Pitkään yritettiin etsiä Mitsubishi-merkkistä collectivoa, joka veisi meidät 12 km matkan Aquas Calientesista Machu Picchulle. Kuljetukset oli kuitenkin järjestetty saksalaisvalmisteilla pikkubusseilla. Onneksi eivät espanjalaiset löytäneet Machu Picchun upeaa kivikaupunkia valloittaessaan Perun (löytäessään olisivat tuhonneet sen!), sillä suurelta osin alueen alkuperäisyys tekee siitä yhden maailman seitsemästä ihmeestä.
20 000 inkaa rakensi Machu Picchua n. 70 vuoden ajan 1400-luvun puolivälissä yläluokan asuntoalueeksi ja pyhäksi paikaksi. Mutta mitä sitten tapahtui, sitä ei tiedetä: inkat hävisivät alueelta jonnekin nälänhädän, kulkutautien tai jonkun muun syyn johdosta. Alue löydettiin uudelleen v.1911, kun Yalen yliopiston profesori Hiram Bingham etsi alueelta erästä toista Inka-kohdetta. Bingham vei alueelta paljon esineistööä kotimaahansa, jossa nyt sijaitsee Machu Picchu- museo! Perulaiset ovat ymmärrettävästi vaatineet esineiden palauttamista alueen löytymisen satavuotisjuhlan kynnyksellä.
Saavuimme alueelle sunnuntaiaamuna 28.11.2010 heti auringon noustessa klo 6.30 jälkeen. Sää oli poikkeuksellisen kirkas (Cuzcon alueella on nyt sadekausi), oppaan mukaan viikon paras päivä. Aamuauringossa pystyi näkemään lännen suunnalla myös lumipeitteisiä vuorenhuippuja (jotka myöhemmin peittyivät pilviverhoon), eikä turisteja ollut vielä ruuhkaksi asti. Päivittäin alueella vierailee runsaat 2000 matkailijaa, joista 400 päästetään kiipeämään alueen takana postikorteissa näkyvälle Wayna Picchu- vuorelle. Me olimme noiden 400 joukossa edustamassa erittäin pientä yli 50-vuotiaitten kiipeilijäjoukkoa.
Machu Picchun alue oli paljon laajempi kuin mitä kirjoista ja postikorteista olimme kuvitelleet. Korkeuserot ovat suuria, ja alue jakaantuu ”yläkaupunkiin ja alakaupunkiin”. Uskomattomalta tuntui vierailla mm. 650v. vanhassa kivestä rakennetussa talossa, josta puuttui vain katto, kalusteet ja asukkaat. Myös alueen temppelit, uhripaikat yms. ovat säilyneet hyvin. Saimme mielenkiintoista tietoa myös inkojen elämästä ja kulteista. Esimerkiksi inkojen kolme pyhää eläintä ovat kondorikotka, puuma ja käärme.
Terveiset talvisesta Turusta. Vähän lunta maassa ja pakkasta -15. Isot kiitokset teille, kun jaatte kokemuksianne meille luettavaksi. On ihana seurata matkaanne, karttakirja on auki pöydällä ja tuntuu kuin joku pieni hippunen minua matkaisi siellä mukananne. Iloista ja turvallista matkantekoa toivottaa Marja
VastaaPoista