perjantai 31. joulukuuta 2010

Arte de Valparaíso

 

Valparaíso on taiteellisuutta arvostavan matkailijan ihannekaupunki. Sen kaduilla ja kujilla voit kulkea päiväkausia nauttien rakennusten, seinämaalausten sekä tavallisen ihmiselämän värikkyydestä ja taiteellisuudesta. Kaduilla ja artesaanikaupoissa on myynnissä monenlaisia tuotteita, mm. erilaisia kierrätystekstiilejä. Kaduilla kulkiessasi saattaa taiteilija kutsua sinut ateljeehensa tutustumaan.



Museo a Cielo Abierto on jyrkässä rinteessä sijaitseva kaupunginosa, josta on tullut suosittu ulkoilmamuseo v. 1992 toteutettujen kivijalkamaalausten (22 eri taiteilijoiden tekemää seinämaalausta) myötä. Kaupungissa on myös lukuisia aukioita ja puistoja, joissa on helppo järjestää erilaisia taidetapahtumia. Me seurasimme taidokkaan chileläis-argentiinalaisen akrobaattiryhmän esitystä.






Perros de Valparaíso, Chile















  


 
Hyvää Uutta Vuotta!

Postia Argentiinasta

Lähdössä hostellista (Hostel del Centro) postitoimistoon (Correos).
Postipaketin lähettäminen Saltasta, Argentiinasta Tampereelle oli melkoinen kokemus. Pakettiosaston hoitajana oli n. 72-vuotias täti, joka ensiksi kertoi, että on ostettava virallinen pahvilaatikko viereiseltä tiskiltä. Viereisen tiskin vähän vanhempi virkailija vertaili pakettiensa kokoa tavaramääräämme ja teki toisella kertaa oikean valinnan ja kokosi meille laatikon. Ykköstiskillä ilmeni, ettei pakettia voi lähettää ilman ruskeaa päällyspaperia, jota voisi ostaa kadun toiselta puolen paperikaupasta. Brittityttö, joka itse oli hetki sitten ollut samanlaisessa tilanteessa, huomasi epätoivoiset ilmeemme ja antoi meille itseltään ylijääneen paperin. Pakettia ei saanut paketoida naapuripöydällä, koska tiukan, urahakuisen tullineidin (n.32v) piti koko ajan nähdä, ettemme vaan sujauta pakettiin sisään mitään sopimatonta.

Seuraavassa vaiheessa pakettia teipattiin joka puolelta vähintään 8 min, kirjoitettiin osoitteet päälle ja odoteltiin kuponkeja täytettäväksi. Kellon ollessa 11.45 saimme eteemme neljä täytettävää tullin ja postin kuponkia. Vilkuilimme jo kelloamme, koska seinällä olevan tiedon mukaan pakettien vastaanottaminen loppuu klo 12.00 (kotimaisten pakettien klo 11.00). Siinä vaiheessa vieressämme oleva ranskalaispari - joka oli jo selvinnyt pahvilaatikon ja pakkauspaperin ostamisesta – sai luvan tulla huomenna uudelleen! Olivat vähän ihmeissään, koska tänään oli tarkoitus jatkaa matkaa Chileen. Emmekä mekään tässä tilanteessa voineet auttaa, koska meidän paketin lähettäminen oli kestänyt 2 tuntia! Kyllä oppi arvostamaan Suomen postin toimintaa.

Heipähei täältä Pieveeltä! Liisalle yritettiin etsiä Islam-nimistä yritystä...

sunnuntai 26. joulukuuta 2010

FAQ (Frequently asked questions - Useimmin kysyttyjä kysymyksiä)


1. MITEN NIILLÄ ON VARAA MAAILMANYMPÄRIMATKAAN?
Elämä esim. Etelä-Amerikasa on niin edullista, että virkamiehen ja opettajan vuorotteluvapaakorvauksilla tulee täällä toimeen. Oneworldin lentoliput (16 lentoa) maksoivat n. 3200€ / hlö.

2. MITEN YLI VIISIKYMPPISENÄ JAKSAA TEHDÄ TUOLLAISEN MATKAN?
Tärkeää on joustava ja suvaitseva elämänasenne, sopeutumiskyky ja riittävän väljä aikataulu. Nuorten kanssa on hyvä olla välilöissä, koska yleensä olemme vanhimpia hostelleissa majoittujia.

3. TÄRKEIMMÄT VARUSTEENNE?
Henkilökohtaisten matkapapereiden, lääkkeiden yms. lisäksi seuraavat:
- Haglöfsin OXO-rinkat (Liisalla 55 l, Ollilla 65 l): edestä aukeava, riittävästi taskuja, sadesuoja, hyvät säätömahdollisuudet, tukeva, hyvin viimeistelty. Erikseen ostetut rinkkojen suojapussit osoittautuneet erinomaisiksi lento- ja bussimatkoilla.
- Vaellussandaalit (Merrell ja Meindl): tukeva, kiertojäykkä pohja, jalkaansopiva lesti. Lisäksi matalat vaelluskengät, joissa goretex-pinnoite ja jäykkä pohja (kenkien painoissa suuria eroja!) sekä kevyet varvassandaalit.
- Retkeilyhousut (Fjällräven, Haglöfs, Halti): nopeasti kuivuva materiaali, vetoketjulla irroitettavat lahkeet, myös piilotaskuja.
- Paidat (esim. Haglöfs Climatic): vetoketjullinen rintatasku esim. passille, nopeasti kuivuva materiaali.
- Ohuet kuori- ja/tai goretex-takit (Marrot, Columbus, Haglöfs)
- Päiväreppu: kevyt, helppo kantaa, voi ottaa lentokoneeseen käsimatkatavarana.
- Matkaoppaat: (Lonely Planet) ja miniläppäri
- Aurinkolasit, korvatulpat (Olli), silmälaput (Liisa), puhallettava niskatyyny, otsalamppu

Tavaraa meillä on liikaa (rinkan paino n. 15kg), kun kannettavaa tulisi olla n. 10kg, Eräs ruotsalaistyttö oli 3kk matkalla Etelä-Amerikassa vain päiväreppu mukanaan!

4. MISSÄ YÖSI VIETITKÄÄN?
Yleensä keskustan läheisyydessä sijaitsevissa hostelleissa (bed & breakfast), jotka varaamme etukäteen netistä useinmiten sivustolta:  http://www.hostelbookers.com/ . Tavallisesti majoitumme 2hh omalla suihkulla ja WC:llä, mutta satunnaisesti olemme yöpyneet kuuden hengen huoneissa. Tähän mennessä olemme tehneet pitkiä bussimatkoja viitenä yönä.

5. MITÄ ROKOTUKSIA SIELLÄ TARVITSEE?
Ehdottomia ovat keltakuume-, hepatiitti- ja lavantautirokotteet, harkinnanvaraisia ovat kolera- ja japanin aivokuumerokote (Liisalla kaikki). Hyttysalueella (esim, Etelä-Amerikan viidakkoalueet, Vietnam ja Laos) on tarpeen malarialääkitys.

6. TERVEYSTILANNE?
Tähän mennessä kaikki hyvin Liisan pientä vatsatautia lukuun ottamatta: Bolivialainen raaoista hedelmistä tehty tuoremehu oli liian tiukkaa kamaa pohjoismaalaiselle vatsalle! Yli 3000m:n korkeudessa huomaa vuoristotaudin oireita (askel painaa, hengitys vaikeutuu...). Kokapensaan lehdistä tehty tee tai kokakarkki helpottaa tilannetta.

7. ONKO KOTI-IKÄVÄ?
Ei, olemme torjuneet sen pitämällä aktiivisesti yhteyttä (sähköpostit, skype, tekstiviestit) läheisiimme ja seuraamalla netistä Suomen ja maailman tapahtumia. Suomen lumi- ja pakkastilanne on täällä hyvin tiedossa!

8. MITEN USEIN RIITELETTE?
Eipä (juurikaan) riidellä, sillä pitkä matka ja yhdessäolo vaatii joustavutta puolin ja myös toisin.

9. MITES PYYKINPESU?
Yhden kerran on itse pesty pyykkiä. Yleensä hostelleisa on edullinen pesupalvelu, ja kaupungilta löytyy lukuisia pesuloita. Riskinä saattaa olla housujen kutistuminen kuivausrummussa...

10. MITEN NETTIYHTEYS TOIMII SIELLÄ?
Etelä-Amerikassa ollaan oltu tähän mennessä yötä 22 eri hostellissa, joista 20:ssä on ollut langaton nettiyhteys. Yleensä se toimii koko talossa, jolloin yhteydenpito on helppoa omalla läppärillä omasta huoneesta käsin. Monessa keskustan puistossa on WIFI-yhteys ja tietysti ovat käytössä myös internet-kahvilat.

lauantai 25. joulukuuta 2010

Feliz Navidad de Valparaíso

Joulun aikaan vietämme Chilen Valparaísossa kahdeksan päivää bed & breakfast paikassa http://www.casakreyenberg.cl/english/home.html , josta avautuu upeat näköalat kaupungin kattojen ylitse merelle. Kaupungissa ja hostellissa meitä viehättää taiteellisuus. Majapaikan emäntä on itse taidemaalari, joka pitää öljyvärimaalauskursseja pienille ryhmille. Hostellin kadunpuoleisessa tukimuurissa on erään taiteilijaryhmän tekemä tsunamia kuvaava graffitti.
Huoneemme ikkunasta avautuu upea näköala.


Sekä muovijoulupukki että "oikea" on nähty Valparaíson joulussa! "Oikean" pukin tapasimme joulupäivänä lasten tapahtumassa. Pukki osoittautui tarkemman asiantuntijatarkastelun perusteella valepukiksi: se ei puhunut suomea ja sille piti maksaa, jotta sai itsensä kuvatuksi sen sylissä. Lisäksi sillä oli päällään punainen satiinipyjama, joka oli koristeltu valkoisella karvalla. Onneksi muovijoulupukki oli aito! Raukkaparka vaan oli joutunut päiväkausiksi valoverkkoon.

Lahjat jaetaan täällä Chilessä vasta yöllä aaton vaihtuessa joulupäiväksi. Joulurauhaa ei julisteta kuten meillä Suomessa; näimme ihmisten tulevan aattoiltana koteihinsa lahjapaketit mukanaan. Joulupäivän merkitys korostuu, eikä aattoa ja tapaninpäivää sen kummemmin juhlita. Tänä vuonna tapaninpäivä sattuu sununtaiksi, mutta tavallisesti se on täällä normaali työpäivä, tosin tärkeä sellainen: silloin alkavat alennusmyynnit.

Joulupukin salainen asiantuntijatarkastus meneillään (pukki 
vasemmalla).


Jouluaattoa vietimme Valparaíson naapurikaupungin Viña del Marin hiekkarannalla. Juhlalounaan aineksina oli tuoreita mansikoita, mustikoita, persikoita, viikunoita, avocadoa, rucolaa, patonkia, juustoa, humitas-maissikakkuja sekä paikallista joulukakkua (Pan de Pascua) ja tietysti kylmää chileläistä valkoviiniä. Vihannekset ja hedelmät ostettiin pienestä kulmakaupasta, jollaisia ei Suomesta löydy! Vieressä oli leipäkauppa ja viini hankittiin kadun toiselta puolelta. Tällaisia erikoisliikkeitä on kuulema tulossa keskisuomalaisiinkin kaupunkeihin...



 





Pablo Neruda sai vuonna 1971 Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Hänellä on kolme museoitua kotia Chilessä, yksi niistä on Valparaíson "La Sebastiana". 





maanantai 20. joulukuuta 2010

Herkkupäivä Mendozassa



Aina ei aamulla herätessään osaa arvata, millainen päivästä tulee, ja millä mielellä on illalla menossa nukkumaan. Tänä aamuna oli sellainen olo, että vielä voisi tutustua tarkemmin Mendozan viinitiloihin, ja niinpä istuimme tovin tietokoneen ääressä ja varasimme itsellemme viinitilaesittelyn ja tastingin Luigi Boscan bodegaan Lujan de Cuyoon, n. 18km:n päähän Mendozasta. Lähdettiin kiireellä bussiasemalle, kun kokemuksesta tiesimme, että tuollainen matka saattaa kestää tunnin. Saavuimme perille juuri sopivaan aikaan, ja nautimme hienosta kierroksesta tilalla ja hyvistä viineistä, varsinkin Riesling ja Malbec D.O.C. maistuivat erinomaisilta.

Luigi Boscan tuotannossa on 35 erilaista viiniä jo vuodesta 1901, 60% tuotannosta menee vientiin, 40 maahan, mm. Suomeen.
Oli lounasaika, kello tuli puoli kaksi ja kysyimme bodegasin henkilökunnalta suosituksia läheisistä ravintoloista. Suosituksen perusteella menimme ravintolaan nimeltä Cava de Caño http://www.cavadecano.com.ar/
joka osoittautui 20 asiakaspaikan gourmet-ravintolaksi. Aperitiiviksi saimme lasilliset ravintolan oman bodegasin (!) syrahia, jonka nauttimisen aikana sai miettiä millaisessa paikassa aterioisi. Päädyimme kahden hengen ranskalaishenkiseen bistrohuoneeseen, vaikka tarjolla olisi ollut myös ruokailuhetki Luigi Boscan vierailulla tutuksi tulleen ranskalais-argentiinalaisen pariskunnan kanssa. Ja mikä meitä bistrossamme odotti!




40 ruokalajin alkupalat, jotka oli katettu  tyylikkäästi ja houkuttelevasti vain meitä kahta varten. Oliiveja, chorizoja, juustoja, sipuleita, linssejä, papuja, maissia, porkkanoita, perunaa, bataattia, tomaattia, erilaisia kastikkeita ym. Pääruoaksi saattoi valita pastaa tai lihapataa. Lisäksi vielä jälkiruoka, kivennäsivesi ja Syrah-viini talon omaa tuotantoa. Hintaa paketilla oli 16€! Ravintolan omistaja järjesti vielä pyynnöstämme varauksen tastingiin Nortonin viinitilalle, jonka laatuviinejä myydään myös Suomen Alkossa.



Nortonin viinitilalla teimme kierroksen chigagolaispariskunan kanssa ja nautimme oppaan asiantuntemuksesta. Kierros poikkesi aikaisemmista siinä, että maistelimme viinejä pitkin matkaa: osa suoraan tammitynnyristä, osa terässäiliöstä, välillä viinikellarissa ja lopulta maisteluhuoneessa.