sunnuntai 26. joulukuuta 2010
FAQ (Frequently asked questions - Useimmin kysyttyjä kysymyksiä)
1. MITEN NIILLÄ ON VARAA MAAILMANYMPÄRIMATKAAN?
Elämä esim. Etelä-Amerikasa on niin edullista, että virkamiehen ja opettajan vuorotteluvapaakorvauksilla tulee täällä toimeen. Oneworldin lentoliput (16 lentoa) maksoivat n. 3200€ / hlö.
2. MITEN YLI VIISIKYMPPISENÄ JAKSAA TEHDÄ TUOLLAISEN MATKAN?
Tärkeää on joustava ja suvaitseva elämänasenne, sopeutumiskyky ja riittävän väljä aikataulu. Nuorten kanssa on hyvä olla välilöissä, koska yleensä olemme vanhimpia hostelleissa majoittujia.
3. TÄRKEIMMÄT VARUSTEENNE?
Henkilökohtaisten matkapapereiden, lääkkeiden yms. lisäksi seuraavat:
- Haglöfsin OXO-rinkat (Liisalla 55 l, Ollilla 65 l): edestä aukeava, riittävästi taskuja, sadesuoja, hyvät säätömahdollisuudet, tukeva, hyvin viimeistelty. Erikseen ostetut rinkkojen suojapussit osoittautuneet erinomaisiksi lento- ja bussimatkoilla.
- Vaellussandaalit (Merrell ja Meindl): tukeva, kiertojäykkä pohja, jalkaansopiva lesti. Lisäksi matalat vaelluskengät, joissa goretex-pinnoite ja jäykkä pohja (kenkien painoissa suuria eroja!) sekä kevyet varvassandaalit.
- Retkeilyhousut (Fjällräven, Haglöfs, Halti): nopeasti kuivuva materiaali, vetoketjulla irroitettavat lahkeet, myös piilotaskuja.
- Paidat (esim. Haglöfs Climatic): vetoketjullinen rintatasku esim. passille, nopeasti kuivuva materiaali.
- Ohuet kuori- ja/tai goretex-takit (Marrot, Columbus, Haglöfs)
- Päiväreppu: kevyt, helppo kantaa, voi ottaa lentokoneeseen käsimatkatavarana.
- Matkaoppaat: (Lonely Planet) ja miniläppäri
- Aurinkolasit, korvatulpat (Olli), silmälaput (Liisa), puhallettava niskatyyny, otsalamppu
Tavaraa meillä on liikaa (rinkan paino n. 15kg), kun kannettavaa tulisi olla n. 10kg, Eräs ruotsalaistyttö oli 3kk matkalla Etelä-Amerikassa vain päiväreppu mukanaan!
4. MISSÄ YÖSI VIETITKÄÄN?
Yleensä keskustan läheisyydessä sijaitsevissa hostelleissa (bed & breakfast), jotka varaamme etukäteen netistä useinmiten sivustolta: http://www.hostelbookers.com/ . Tavallisesti majoitumme 2hh omalla suihkulla ja WC:llä, mutta satunnaisesti olemme yöpyneet kuuden hengen huoneissa. Tähän mennessä olemme tehneet pitkiä bussimatkoja viitenä yönä.
5. MITÄ ROKOTUKSIA SIELLÄ TARVITSEE?
Ehdottomia ovat keltakuume-, hepatiitti- ja lavantautirokotteet, harkinnanvaraisia ovat kolera- ja japanin aivokuumerokote (Liisalla kaikki). Hyttysalueella (esim, Etelä-Amerikan viidakkoalueet, Vietnam ja Laos) on tarpeen malarialääkitys.
6. TERVEYSTILANNE?
Tähän mennessä kaikki hyvin Liisan pientä vatsatautia lukuun ottamatta: Bolivialainen raaoista hedelmistä tehty tuoremehu oli liian tiukkaa kamaa pohjoismaalaiselle vatsalle! Yli 3000m:n korkeudessa huomaa vuoristotaudin oireita (askel painaa, hengitys vaikeutuu...). Kokapensaan lehdistä tehty tee tai kokakarkki helpottaa tilannetta.
7. ONKO KOTI-IKÄVÄ?
Ei, olemme torjuneet sen pitämällä aktiivisesti yhteyttä (sähköpostit, skype, tekstiviestit) läheisiimme ja seuraamalla netistä Suomen ja maailman tapahtumia. Suomen lumi- ja pakkastilanne on täällä hyvin tiedossa!
8. MITEN USEIN RIITELETTE?
Eipä (juurikaan) riidellä, sillä pitkä matka ja yhdessäolo vaatii joustavutta puolin ja myös toisin.
9. MITES PYYKINPESU?
Yhden kerran on itse pesty pyykkiä. Yleensä hostelleisa on edullinen pesupalvelu, ja kaupungilta löytyy lukuisia pesuloita. Riskinä saattaa olla housujen kutistuminen kuivausrummussa...
10. MITEN NETTIYHTEYS TOIMII SIELLÄ?
Etelä-Amerikassa ollaan oltu tähän mennessä yötä 22 eri hostellissa, joista 20:ssä on ollut langaton nettiyhteys. Yleensä se toimii koko talossa, jolloin yhteydenpito on helppoa omalla läppärillä omasta huoneesta käsin. Monessa keskustan puistossa on WIFI-yhteys ja tietysti ovat käytössä myös internet-kahvilat.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti