maanantai 31. tammikuuta 2011

Taidetta Buenos Airesissa

Puerto Maderon kaupunginosassa sijaitsee uruguaylaisen arkkitehdin suunnittelema taidemuseo: "Collección de Arte Amalia Lacroze de Fortabat" http://www.coleccionfortabat.org.ar/

Japanilaista puutarhataidetta maisema-arkkitehdin suunnittelemassa puistossa.


La Bocan kaupunginosassa sijaitsee "Fundación Proa" -taidemuseo http://www.proa.org/english.html.

Innokkaita taitee ystäviä jonottamassa "MALBA:an" (Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires) http://www.malba.org.ar/web/home.php


Marta Minujín on v. 1941 syntynyt buenosairesilainen taiteilija, joka on aina ollut aikaansa edellä. 60-luvulla hippiaikansa elänyt, 70-luvulla työskennellyt mm. Andy Warholin kanssa ja "still going on"...

Martan patjakankaiset pehmoteokset valloittivat!

Taidemuseon aulan tilaratkaisut antavat mahdollisuuksia näyttäviin ripustuksiin.

Kangassuikaleiden värimaailman lumoissa!

15.8.1967 Olli oli heittämässä tikkaa ja Liisa leikki paperinukeilla. Olisimmepa olleet 10 vuotta vanhempia ja menossa tähän konserttiin!

Mielenkiintoinen videoteos 1970- luvulta: nelikulmaisessa huoneessa pääsit mukaan seinälle heijastettujen julkkisten coctailkutsuille.

Monipuolisen Martan näyte kuvanveistosta.

Floralis generica on suuri metallinen kukkaveistos Museo de Bellas Artesin lähellä. Ihmiset tulevat iltaisin katsomaan, kuinka kukka sulkee terälehtensä auringon laskiessa.

Turistina Buenos Airesissa

Reilun kahden tunnin reittiä kiertävällä kaksikerrosbussilla pääsee helposti tutustumaan keskeisiin Buenos Airesin nähtävyyksiin http://www.buenosairesbus.com/
Taksilla voi liikkua edullisesti Buenos Airesissa. Huomaa myös suomalaisen yhtiön mainokset katukylteissä!

Kaupungissa on viisi eri värein merkittyä metrolinjaa.

Yksi kaupungin keskeisistä bulevardeista, Avenida 9 de Julio.

"Katu" mielenkiintoisella hautausmaalla (Cementerio de la Recoleta), joka on kuin pikkukaupunki. Alueella on mahtisukujen marmorista ja graniitista tehtyjä hautakappeleita. Tärkeä käyntikohde täällä on Argentiinan kuuluisimman naisen, Evita Perónin hauta.

Argentiinaa tunnetuksi tehneet miehet näkyvät katukuvassa mm. lehtikioskin seinällä: Maradona, Che Guevara, Messi.

Galerias Pacifico on varmasti yksi maailman upeimpia kauppakeskuksia hienoine kattomaalauksineen.

Palmut ja vanhojen rakennusten upeat julkisivut tekevät kaupungin ilmeestä loisteliaan.

Viilentäviä puistokäytäviä suurkaupungin sykkeessä. Taustalla oikealla näkyy vaaleanpunainen presodentinpalatsi, "Casa Rosada".

La Bocan kaupunginosaa, jossa on värikkäitä taloja, tangoa ja Maradonan näköinen mies!

Tango on olennainen osa Buenos Airesia, ja se myös näkyy.

Puerto Maderon kaupunginosa on uudistunut ja uudistumassa vanhasta satama-alueesta toimistojen, asuntojen, ravintoloiden ja hotellien täyttämäksi moderniksi kaupunginosaksi. Rakennusten ja siltojen suunnittelusta ovat vastanneet maailmankuulut arkkitehdit. "Puente de la mujer"-sillan on suunnitellut Santiago Calatrava, jonka kuuluisa silta on myös Bilbaossa, Espanjassa.

Puerto Maderon alueen vanhasta käytöstä viestivät kunnostetut makasiinirakennukset ja säilytetyt nosturit.

Vuokrakoti Buenos Airesissa


13 miljoonan asukkaan Buenos Aires on yksi Etelä-Amerikan mielenkiintoisimmista metropoleista: hienostunut, sykkivä ja taiteellinen. Täynnä uutta ja vanhempaa tyylikästä arkkitehtuuria, yllätyksellisiä ja toisistaan poikkeavia kaupunginosia sekä monenlaisia kulttuuritapahtumia. Katukahviloista saa erinomaista kahvia: tarjouksena on usein kupillinen vahvaa kahvia ja kolme pientä medialunaa (puolikuuta eli croissantia). Ruokakaupoissa on mahtavat hedelmä-, vihannes- ja lihavalikoimat, viineistä puhumattakaan.

Olemme tehneet erityisen paljon ruokaa "kotona", sillä asunnossamme on hyvä kaasuliesi ja pieni, mutta tehokas keittiö. Erinomaisena apuna ruoka-asioissa on ollut Jyväskylässä asuvan argentiinalaisen ystävämme Carolinan lista tyypillisistä paikallisista ruokalajeista (comidas regionales ó tipícas). On tullut laitettua / maisteltua mm. seuraavia herkkuja: empanadas, humitas, bife de chorizo (taivaallisen hyvää lihaa, valmistimme sitä itse kotona!), milanesa, flan, alfajores, mate.

Buenos Airesissa olemme viettäneet tähän mennessä pisimmän ajan yhdessä paikassa (11 päivää!). Vuokrasimme täältä mukavan asunnon netin kautta jo hyvissä ajoin ennen saapumistamme.  http://www.bytargentina.com/re/propview.php?view=2152&tmo=01&tyr=2011#abajo
Asumme Palermon kaupunginosassa, 42m2:n kaksiossa, jonka vuokra ei juuri poikkea hostelliasumisesta: yön hinnaksi tulee n. 30€. Asuntoa vastapäätä on puisto, ja alue on hyvin rauhallinen. 4km:n päässä Buenos Airesin keskustasta sijaitsevalla asuntoalueellamme on paljon katukahviloita, pieniä kadunvarsiliikkeitä ja puistoja. Metrolla (Subte) pääsee nopeasti ja edullisesti keskustaan ja puolille kaupunkia: metrolipun hinta on 0,20€!

Kotikatu: Avenida Coronel Diaz

Ihmiset kokoontuvat siesta-aikana ja viikonloppuisin läheiseen puistoon, johon kaupunki on järjestänyt ilmaiset keltaiset tuolit ja aurinkovarjot.

Puistosta löytyy myös viilentävät vesisuihkut.

Koirien ulkoiluttajilla saattaa olla jopa 15 koiraa mukanaan! Irtokoiria ei juurikaan näkynyt, kuten esim.Santiago de Chilessä.

Tyypillinen katukahvila sijaitsee katujen kulmauksessa.

Liisan paistama "bife de chorizo" - parempaa kuin ravintolassa (Ollin kommentti).

Aamu-uutiset suoraan Suomesta.

perjantai 28. tammikuuta 2011

Uruguay

Uruguayssa vietimme yhteensä viisi päivää: kolme yötä pääkaupunki Montevideossa ja kaksi yötä Unescon maailmanperintökohteessa Colonia del Sacramentossa. Montevideoon menimme aamulaivalla Buenos Airesista. Matka kesti kolme tuntia ja olo oli kuin Helsingistä Tallinnaan mennessä, ainoastaan kaljaa kärräävät suomalaiset puuttuivat. Vierailumme Uruguayssa oli ehkäpä liian lyhyt: sisämaan kohteisiin emme ehtineet tutustua lainkaan.

Uruguay - tuo Etelä-Amerikan Sveitsi - yllätti ystävällisyydellään. Ihmiset posteissa, hostelleissa, ravintoloissa ja kaupoissa olivat erittäin ystävällisiä meille, ja arvostivat suuresti suomalaisia: kiitos sellutehdasinvestointien! Kaduilla näkyi latinokulttuurille tyypillisiä vastakohtaisuuksia: kalliita asuntoja ja butiikkimyymälöitä, mutta niiden ohella myös kaduilla nukkuvia ihmisiä, kerjäläisiä ja roskiksia tyhjentäviä hevoskuskeja kärryineen. Ylpeyttä uruguaylaiset tunsivat mm. lihansyönnistään (eniten maailmassa, 72kg/hlö/vuosi) ja jalkapallosta (Diego Forlan!).

Uruguayssa on n. 3,5 miljoonaa asukasta, joista 1,3 miljoonaa asuu Montevideossa. Meren rannalla sijaitsevassa pääkaupungissa on säilynyt hyvin yhteys mereen, sillä rannoilla on hyviä pyörä- ja bussireittejä uimarannoille suositun rantalomakohteen Punte del Esten suuntaan.

Montevideo on todellinen nautiskelijan kulttuurikaupunki. Taiteellisuus näkyy ja tuntuu kaupunkikuvassa monissa asioissa: upeita puistoja, veistoksia, seinämaalauksia, kauniisti esille aseteltuja hedelmiä hedelmäkaupoissa, erinomaisia parillaravintoloita yms. Artesaanimyymälöissä oli poikkeuksellisen paljon hyvin suunniteltuja ja toteutettuja moderneja tuotteita, joissa oli huomioitu myös perinteet. Monipuoliseen museotarjontaan pääsimme tutustumaan yllättävän yhteyden kautta: hostellissamme http://www.piedrasdeafilar.org/  töissä oleva suomalainen taideopiskelija Meri oli ennen joulua osallistunut yhteisnäyttelyyn entisessä vankilassa, joka nyttemmin toimii taidemuseona.

Colonia, joka sijaitsee Buenos Airesin "vastarannalla", tunnetaan myös vanhana salakuljettajien paratiisina. Sieltä on ainoastaan tunnin laivamatka Argentiinan pääkaupunkiin, ja tämä 23 000:n asukkaan rantakaupunki on myös suosittu buenosairesilaisten viikonloppulomakohde. Vuonna 1680 portugalilaisten perustama kaupunki on tänä päivänä Unescon maailmanperintökohde. Tunnelma sen mukulakivikatuja kulkiessa on hyvin rauhaisa. Myös hintataso on kohtuullinen, kunhan välttää vanhan kaupungin turistirysät.


Montevideon kaupungintalon 24. kerroksesta saa hyvän mielikuvan kaupungin laajuudesta ja rakennustavasta.

Meriveden ruskeasta väristä huolimatta jopa ydinkeskustan rannoilla oli kalastajia. Rantaväylää pitkin saattoi pyöräillä kauemmas hyville uimarannoille.

Montevideossa on poikkeuksellisen paljon mielenkiintoisia kirjakauppoja.

Mukava oli lounastaa kävelykadun ravintolassa ja kuunnella huipputaitavan kitaristin soittoa. Atte soitteli aikoinaan samoja kappaleita...

"Kierrätyshemmot" ovat osa Montevideon jätehuoltoa. He saavat pientä palkkaa kaupungilta etsimällä roskiksista, ravintoloista ym. kierrätykseen kelpaavaa tavaraa.

Lounasaikaan ei kannata mennä tyhjillään olevaan ravintolaan: paras hinta-laatusuhde on yleensä paikallisten suosimissa ruokapaikoissa. Tässä herkullista kalkkunalla täytettyä tomaattia (tomato relleno).

Tällä kertaa yövyimme tosi boheemissa hostellissa Montevideon keskustassa http://www.piedrasdeafilar.org/.

Nuevo Espacio de Arte Contemporáneo en Montevideo, eli vanhaan, saneerattuun vankilarakennukseen avattu upea taidemuseo. Suomalaiset taideopiskelijat pitivät uruguaylaisen opettajansa johdolla täällä näyttelyn ennen joulua.


Eri taiteilijat olivat luoneet alakerran yksittäisiin vankiselleihin omia installaatioitaan.


 Colonian Calle de los Suspiros on parhaiten säilynyt Portugalin vallan aikainen katu alkuperäisine päällysteineen.

Rauhallista vanhankaupungin idylliä (Misiones de los Tapes -katu).

Vanhat autot istuivat hyvin historiallisen kaupungin katukuvaan (Studebaker puolen vuosisadan takaa).

Vuonna 1857 valmistuneen majakan tornista avautui hieno näköala kaupungin keskustan yli läheisille uimarannoille...

... joille teimme pyöräretken. Aamupäivällä laskuveden aikaan rannassa oli paljon pieniä simpukoita. Uimarannan takaosassa oli parilla -grillejä, joiden äärelle perheet kokoontuivat lounasaikaan.

Lounaita nautittiin myös naisenergiaa pursuavissa kyläkahviloissa.

Taistelu härkätaistelun kieltämisestä on käyty myös Uruguayssa. Rapistunut härkätaisteluareena oli kuvauksellinen pysähdyspaikka.

Montevideossa ja Coloniassa on paljon plataanipuiden reunustamia bulevardeja. Puiden lehvästöjen alla on miellyttävää kulkea kuumassakin auringonpaisteessa.

Kolme viikkoa toimineessa modernissa Sur- hostellissa: http://surhostel.com/en/index.html tavattiin nuoria reppumatkailijoita eri puolilta maailmaa: Australia, USA, Italia, Espanja, Ruotsi jne.  Mit Nico aus Köln/Deutschland (from Colonia/Germany!) haben wir natürlich Deutsch gesprochen.

Joissakin hostelleissa järjestetään kahdesti viikossa "barbeque parties". Puita poltettiin ritilän päällä, jonka alle tippuvat hiilet siirrettiin parillan alle kypsyttämään lihaa, makkaraa, paprikoita ja pieniä kurpitsoja. Sipulit ja perunat laitettiin suoraan hiillokseen. Isot lihapalat kypsyivät tällä tavoin herkullisen mehukkaiksi .