tiistai 18. tammikuuta 2011

Rapa Nui


Chilelle kuuluva Pääsiäissaari eli Rapa Nui sijaitsee 3700km:n päässä Etelä-Amerikan mantereesta. Nimensä saari sai siitä, kun hollantilainen amiraali Roddeven löysi sen pääsisäissunnuntaina v.1722. Sinne pääsee päivittäisillä lennoilla Santiagosta ja muutaman kerran viikossa myös Limasta ja Tahitilta. Pienellä saarella asuu n. 5000 asukasta, ja siellä käy vuosittain (vain!) yli 50 000 turistia tutustumassa alueen kuuluisiin ”Moai”- kivipatsaisiin. 

Patsaita on pääasiassa saaren rannoilla lähes 900 kpl. Osa niistä on kunnostettu ja nostettu pystyyn alkuperäisille paikoilleen, osa on kaatuneina maastossa. Muutamat ovat jääneet tekovaiheeseen eli kuvien veistäminen kalliosta on jäänyt kesken. Kaikki patsaat on louhittu tulivuoren (Rano Raraku) kiviaineksesta ja sitten kuljetettu useiden miesten voimin paikoilleen. Jokunen patsas on jäänyt matkan varrelle louhinta- ja sijoituspaikan väliin. Patsaita on rakennettu1600- luvulle saakka. Vanhimmat niistä ovat yleensä pienikokoisempia ja uudemmat suurempia. Yleisen käsityksen mukaan saaren ylikansoitus johti eri heimojen välisiin sotiin ja nälänhätään, mistä oli seurauksena vuosisataisen kulttuurin ja perinteen loppuminen. Saari oli myös hakattu puuttomaksi, josta oli seurauksena eroosio.

Saarella asui aikoinaan useita heimoja ja asukasluvun arvellaan olleen jopa 20 000. Eri heimot rakensivat sukupolvista toiseen hieman toisistaan poikkeavia ”Moia”-patsaita, jotka uskomuksen mukaan tuottivat onnea mm. kalastukseen ja terveyteen. Patsaat suojelevat niiden alla olevia kyliä, jolloin katseen suunta on lähes poikkeuksetta mereltä kylään päin.

Lentokentällä meidät toivotettiin tervetulleiksi kukkasin.
Vuokrasimme rantatalon yläkerran kahdeksi yöksi: tässä onnellisina leit kaulassa omalla terassilla http://www.rapanuiteora.com/
Sisällä talossa paistoimme kunnon pihvit!
Talomme pihassa kasvoi banaanipuu.
Banaania ostettiin tytöltä evääksi päivän kierrokselle.
Hanga Roan, Pääsiäissaaren keskuspaikan kirkonkylätyyppistä katunäkymää.
Matkan varrelle jääneitä Moai-patsaita.
Patsaat valmistettiin tulivuoren kupeessa ja kuljetettiin tiettyjä reittejä pitkin rantaan.
Ahu Tongarikissa on 15 upeaa moaiaa rivissä, paikka on kunnostettu v.1960 tapahtuneen tsunamin jälkeen.
Vai oliko niitä 17 moiaa?
Erikoispiirre saarella on irrallaan juoksentelevat hevoset, niin kaduilla kuin suojelualueillakin.
Kuumaa hiekkaa, lämmintä merivettä sekä alunperinTahitilta tuotuja palmuja.
Kylän pohjoispuolen moiat odottamassa auringonlaskua Tyyneen valtamereen.
Vain yhdelle moialle on tehty silmät eri värisistä kivistä sellaisiksi kuin niiden kuviteltiin alunperin olleen.




Pääsiäissaarilta matkasimme Buenos Airesin kautta Uruguayhin: ensin Montevideoon ja Unescon maailmanperintökohdekaupunkiin, Coloniaan. Lauantaina 20.1. takaisin Buenos Airesiin, josta olemme vuokranneet asunnon kymmeneksi päiväksi. Matkan puoliväli ja siirtyminen uudelle mantereelle Australiaan ovat jo lähellä.

2 kommenttia:

  1. Mieletön auringonlasku! Tonne kun pääsis.

    VastaaPoista
  2. Eikun matkaa suunnittelemaan! Täällä on tosi paljon nuoria, jotka reissaavat pienellä budjetilla, kuten mekin. Esim. tässä Colonian hostellissa on töissä eräs saksalainen poika, joka jatkaa matkaansa muutaman viikon päästä hankittuaan vähän rahaa.

    VastaaPoista