maanantai 4. huhtikuuta 2011

Kambodza - Angkorin temppelit

Angkor Watin temppeli on maailman suurin uskonnollinen rakennelma ja Kambodzan tärkein matkailukohde (n. 2 milj. kävijää vuodessa). Temppelin kuva näkyy myös Kambodzan lipussa. Alueella sijaitsee kymmeniä muitakin temppeleitä Khmerien valtakunnan suuruuden ajalta vv. 802-1432. Samaan aikaan lähes tuhat vuotta sitten Euroopassa rakennettiin Pariisin Notre Damea ja Chatresin katedraalia. Ranskalaiset löysivät Angkorin 1850 -luvulla, vaikka portugalilaisilla oli havaintoja alueesta jo 1500 -luvulta. Temppelialueeseen tutustumiseen suositellaan varattavaksi vähintään kaksi päivää. Me vuokrasimme tuk-tukin, jolla oli helppo siirtyä useiden kilometrien matkoja temppeliltä toiselle. Päivälippu koko alueelle maksoi 20 dollaria, kolmen päivän lippu 40 dollaria. Kambodzan oman rahayksikön (rial) lisäksi maassa käytetään USA:n dollaria yleisesti maksuvälineenä. Hinnat ilmoitetaan aina kahdessa valuutassa ja pankkiautomaateista saa käytännössä ainoastaan dollareita.
Angkor Thomin muureilla ympäröityyn entiseen kaupunkiin päästään viidestä portista. Porttien korkeus on 20 m ja niiden edessä on 54 demonin ja 54 kuninkaan patsasta. Noin 10 neliökilometrin suuruisella alueella arvioidaan asuneen jopa miljoona ihmistä aikana, jolloin Lontoossa oli vain 50 000 asukasta.

216 valtavaa, viileästi hymyilevää Avalokiteshvaran kasvoa kohtasimme Bayonissa. Jälleen kerran jäimme sanattomiksi ihaillessamme tuon ajan rakentajien taitoa!

Ta Prohmissa luonto ja viidakon puut ovat valloittaneet ihmisen rakennelmat. Sananmukaisesti pieni on ihminen luonnon edessä.

1100 -luvulla rakennettu Preah Khanin temppeli on yksi suurimmista Angkorissa. Ristinmuotoisen temppelin keskiosaan kuljetaan useiden porttien ja huonetilojen kautta. Aloitimme kierroksen kuuluisasta Angkor Watin temppelistä ja viimeiseksi tulimme tänne: hieno päätös tutustumisellemme yhteen maailman suurimmista ihmeistä. Olipa mukava tulla hotelliin suihkuun (kummallisuus hotellissamme: kylpyhuoneeessa on kylmälle ja kuumalle vedelle eri suihkut!) temppelikierroksen jälkeen, kun ulkona on kostean helteistä (yli 30 astetta) ja pölisevän kuivaa. Jokiuomat täyttävä sadekausi alkaa täällä kesäkuussa.

Matkamme jatkuu nyt maaseutukohteiden ja luoteisrannikon kautta pääkaupunki Phnom Penhiin, jossa käymme perjantaina äänestämässä ennakkoon Ruotsin suurlähetystössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti