torstai 21. huhtikuuta 2011

Taiwan

Taiwan on hieman kiinalainen juttu! Sananmukaisesti sen huomaa katukuvassa, jossa liikkeiden kyltit, opasteet ym. ovat kiinankielisiä. Ensimmäistä kertaa matkallamme olisimme todennäköisesti olleet eksyksissä ilman loistavaa paikallista opastamme, Chia-feniä. Kuusi vuotta sitten tutustuimme Chia-feniin Jyväskylässä, missä hän oli vuoden opsikelijavaihdossa. Olimme tuolloin ensimmäistä kertaa ystäväperhetoiminnassa mukana. Sen jälkeen olemme olleet vuosittain ystäväperheenä ulkomaalaiselle opiskelijalle, joista viimeisimmän luona pääsemme vierailemaan tänä iltana Etelä-Koreassa.

"Kiinalainen" on myös maan historia, johon ovat vaikuttaneet Kiinan lisäksi hollantilaiset, portugalilaiset, espanjalaiset ja japanilaiset. Nykyisin Taiwanissa on asukkaita n. 23 miljoonaa alueella, joka on noin kymmenesosa Suomen pinta-alasta. Saaren pohjoisosassa sijaitsevassa pääkaupunki Taipeissa on kolmisen miljoonaa asukasta.

Chia-fen oli varannut meille mukavan hotellin kampusalueelta työpaikkansa Academia Sinican yhteydestä.

Taiwanin länsirannikolla kulkee v. 2007 avattu luotijunayhteys (Taiwan High Speed Rail, THSR), jota käyttämällä tutustuimme maan keski- ja eteläosiin.

Maan keskiosassa sijaitsee Sun Moon Lake, joka on erittäin suosittu lomakohde. Maasto alueella on vaihtelevaa ja siellä on useita eripituisia ulkoilureittejä. Köysirata yhdistää järven rannalla sijaitsevan pikkukaupungin vuoren ylärinteeseen rakennettuun "aboriginaalikylään". Kylässä voi tutustua Taiwanin vähemmistökansojen elinoloihin, seurata taidokkaita tanssi- ja musiikkiesityksiä sekä nauttia huvipuiston riemuista.

Risteilyt Auringon ja Kuun järvellä ovat erittäin suosittuja.

Tässä menossa Paiwan -heimon hääseremonia. Paiwanilaisia on n. 70 000, pienimpään vähemmistöheimoon (Thao) kuuluvia on n. 700. 

Chia-fenin vanhempien äärettömästä vieraanvaraisuudesta saimme nauttia Tainanissa, joka on maan vanhin kaupunki ja ensimmäinen pääkaupunki.

Yksi ravintola sijaitsi tämän kokolailla kapeahkon kadun varrella!

Temppelialueella asetettiin kirjalliset ja leimalla varustetut tulevaisuuden toiveet seinälle kaikkien nähtäviksi.

Nämä tytöt halusivat tietää, mistä maasta me olemme. Ope siitä otti selvän.

Tiistain lehdessä oli juttua viikonlopun Suomen eduskuntavaaleista. Sunnuntaina olimme nähneet television uutisissa puoleen vuoteen ensimmäisen Suomea koskevan jutun, jossa ei kuitenkaan Soinia näytetty: 20 sekuntia näytettiin saunovia äijä-miehiä ja 3 sekuntia Kiviniemeä. 

Puistoissa näkee ihmisiä harjoittamassa voimistelua (Tai Ji).

Ravintolakohtaus Aki Kaurismäen elokuvasta... eikun perinteinen taipeilaisravintola.

Teppanyaki-ravintolassa on erittäin mielenkiintoista seurata kokin taidokasta työskentelyä. Juuri kypsennetyt vihannekset, äyriäiset ja lammaspalat siirretään lämpölevyllä olevalle vadille asiakkaan eteen; herkut voi nauttia lämpiminä ja tuoreina omassa tahdissaan.

Perinteisiä taiwanilaisherkkuja :)

Valmistuessaan v. 2004 Taipei 101 Tower oli maailman korkein rakennus (508m). Sen pystyttämiseen ja pystyssä pysymiseen on käytetty korkeatasoista tekniikkaa.

Tällaiselta näyttää maisema 382 metristä!

Vietnamissa on setä Ho, Taiwanissa Chiang Kai-shek. Vuonna 1975 kuolleen maan perustajan ja kansallissankarin kunniaksi on rakennettu valtava alue, jolla sijaitsee takana näkyvän massiivisen Memory Hallin lisäksi kansallisteatteri ja konserttihalli.

Täällä vartioin minä!

Liisalla oli asiaa kuolemattomalle Chiang Kai-shekille, jota juttu tuntui huvittavan! Että Koreaanko ne menevät...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti