torstai 7. huhtikuuta 2011

Kambodza - maaseudun elämää

Kambodzalainen sovellus tuk-tukista on ”motorique”: kevytmoottoripyörän satulaan kiinnitetty 1-5 matkustajan kuljetusväline. Tällaisilla tuk-tukeilla tutustuimme maaseutuun eri puolilla Kambodzaa.

Tien päällä näkyi monenlaisia kulkuneuvoja: tässä testattiin Volvon uusinta kuorma-automallia.

Linja-autossa on tunnelmaa, mutta mahtaa olla tuolla kuorman päälläkin!

Tien varrella on tarjolla virvokkeita moottoriajoneuvoille 1-2 litran erissä (ostajan taloustilanteesta riippuen).

Kylätie ei ole Kambodzassa hiljainen. Maan pääelinkeino on maatalous (75%).

Maaseudulla asutaan erittäin alkeellisissa olosuhteissa (40% väestöstä on alle köyhyysrajan, 35%:lta puuttuu puhdas vesi). Tällä Tonle Sap- järven alueella oli käynnissä Aasian kehityspankin (ADB) ja Suomen valtion rahoittama elinolojen pysyvään kohentamiseen kohdistuva hanke.

Tonle Sap -järvellä asuu noin 200 perhettä "kelluvassa kylässä" (floating village).

Pääelinkeino kylässä on kalastus, mutta Vietnamin tapaan myös täällä turismin merkitys on kasvussa.

Kalastusmenetelmät ovat alkeellisia - heitän verkon veteen, tulleneeko kalaa - ja ympäristöä roskataan surutta!

Koulukyyditystä kambodzalaiseen tapaan.

Tämä kaveri ei myöhästynyt koulukyydistä, vaan lähestyi vanhempiensa kehoituksesta meitä vinhasti meloen alumiinisella pesuvadillaan. "Anna kaksi dollaria!"

Kuivasta kaudesta huolimatta oli joillakin alueilla usean sadon riisipellot vihreinä. Sadekauden alkaessa kesäkuussa myös tämän pellon painanteet täyttyvät vedellä.

Tässä kypsyvän riisin jyvät erotellaan kolmeen kokoluokkaan: tavallinen ruokariisi, riisipaperin ja -nuudelien valmistamiseen tarvittava keskikokoinen riisi ja pienikokoinen eläinten ravinnoksi tarkoitettu riisi.

Tytön äiti paistoi ohuita riisipaperilettuja, jotka tyttö asetti kuivumaan bambualustalle aurinkoon.

Pienessä tienvarsikojussa tehtiin tuoreita riisinuudeleita, viereisessä kojussa oli tarjolla liharuokaa - paistettua rottaa!

Tosimiehet pysähtyivät ostamaan välipalaksi tahmeaa bambutangossa kypsennettyä riisiä. Muoviämpärissä pojilla oli miehen kuntoa / mieskuntoa kohentavia krokotiilin munia.

Erään kalanjalostuksestaan kuuluisan kylän tuotteita kuivumassa tienvarressa. Hajusta saattoi päätellä tämän kylän tuotantosuunnan.

Suurten kalojen perkaus ja pilkkominen oli alakouluikäisten lasten työtä. Taksvärkki ry:n keräyskohde vv. 2010-2011 on Kambodzan lapsityöläiset http://www.taksvarkki.fi/kategoria.php?cat=8&lang=fi

Maaseudun yritystoimintaa tämäkin: turisteja kyyditettiin vauhdikkaasti yksinkertaisilla "bambujunilla". Tässä sitä mentiin viittäkymppiä, kunnes tuli vastaan toinen bamboo train, mutta eipä hätiä...

Kambodzan maastossa on yhä tuhansia maan 1970- luvun lopun karusta menneisyydestä kertovia maamiinoja. Ne ovat rampauttaneet lukuisia ihmisiä, mutta tämä orkesteri ei periksi anna!

Turisteja houkuttelevat rantakohteisiin mm. neljän tähden Michelin- ravintolat!

Sihanoukvillen Otres beach muuttunee lähivuosina Thaimaan ja Espanjan rantojen kaltaiseksi massaturismikohteeksi. Me ihastuimme paikkaan, jossa sai tuijottaa autiota hiekkarantaa ja uida hämmästyttävän puhtaassa vedessä. Kahden hengen viehättävän bungalovin hinta meren äärellä oli 18€/yö. http://www.youtube.com/watch?v=7T00YapkReA

Huomenna 8.4.2011 mennään Phnom Penhiin äänestämään (eduskuntavaalien ennakkoäänestys Ruotsin suurlähetystössä). Minä annan ääneni ihmisten puolueelle!

3 kommenttia:

  1. Onhan teillä jo kustannussopimus matkakirjasta? Tarina on huikea ja kuvakerronta upeaa! Onnittelut. Kari.

    VastaaPoista
  2. Kannatan edellistä ideaa, tätä blogia on ollut aivan mahtavaa seurata!! Lämpimin ajatuksin Tiina

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia!
    Täällä olemme vaalikahveilla Phnom Penhin ilmastoidussa kahvilassa (ulkona 35 astetta tai jotain). Annoimme juuri äänemme kahtena viidestä Ruotsin suurlähetystössä täällä äänestäneestä (Suomella ei ole edustustoa täällä).

    VastaaPoista