tiistai 12. huhtikuuta 2011

Kambodza - Phnom Penh

8.4.2011 saavuimme Phnom Penhiin viiden tunnin bussimatkan jälkeen Sihanoukvillestä ja majoituimme hyvätasoiseen hotelliin (arvaa, mikä rakennus kuvassa?). Ja sitten äänestämään. Phnom Penhissä järjestetyn ennakkoäänestyksen suosio ei ollut kovin suuri: klo 14 aikaan olimme äänestäjät nro 4 ja 5.

Phnom Penhin keskustassa on komeita bulevardeja, ja myös jokirantoja kunnostetaan. Tämä alue on saamassa tyyliä japanilaisten rahoittamana.

Kambodzan historian kauheimpia aikoja oli punaisten khmerien valtakausi vv. 1975-79. Pol Pot joukkoineen otti vallan maassa Vietnamin sodan päättymisen aikoihin ja päätti tehdä maasta suljetun kommunistisen maatalousyhteiskunnan. Tästä entisestä koulusta tehtiin kidutuskeskus (Tuol Sleng), jonka kautta määräytyi 17 000 ihmisen kohtalo. Seitsemän säilyi hengissä.

Phnom Penh tyhjennettiin muutamassa päivässä ja väestö siirrettiin pakkotyöhön maaseudulle. Entisen koulun sisätiloissa ja piha-alueella oli nähtävillä lukuisia kidutukseen käytettyjä paikkoja ja välineitä.


1970- luvun mustavalkoiset valokuvat toivat lähelle edesmenneet ihmiset, joista osa voisi olla nyt meidän ikäisiämme.

Phnom Penhin keskustassa sijaitsevasta kidutuskeskuksesta vangit kuljetettiin kuorma-autoilla 17 km:n päähän Choeung Ekiin. Tästä entisestä kiinalaisesta hautausmaasta tuli "Killing Field", jonka keskelle on pystytetty hätkähdyttävä muistomerkki: esille on asetettu joukkohaudoista löydetyt pääkallot.

Pääkallot on asetettu useisiin kerroksiin uhrien iän ja sukupuolen mukaisesti. Halkaistut kallot todistavat sen, ettei  uhreja yleensä surmattu ampumalla, vaan lapioilla, kuokilla ym.

Avattuja joukkohautoja katsellessa ei voinut välttyä vertaamasta tapahtumia natsien tekoihin.

Apean pysäyttävät olivat erään tyypin syntymäpäivän tunnelmat (vierailu kidutuskeskuksessa ja tappokentällä). Kun joku kambodzalaispari oli valinnut hyvän päivän hääpäiväkseen, oli kuitenkin uskottava elämän jatkumiseen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti